Pasta alla carbonara

Składniki:
(1 porcja)
  • 50 gram makaronu spaghetti 
  • 40 gram startego parmezanu 
  • 2 plastry boczku  
  • 1 jajko
  • Oliwa
  • Sól 
  • Pieprz
Przygotowanie:
  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie wedle instrukcji na opakowaniu (al dente).
  2. Boczek kroję w drobną kostkę i podsmażam.
  3. W misce roztrzepuję jajko i doprawiam pieprzem. Do miski dosypuję parmezan i mieszam.
  4. Ugotowany makaron dodaję do boczku, mieszam i przez chwilę przysmażam. Zmniejszam ogień i wlewam masę jajeczną, mieszam przez chwilę. Składniki muszą się lekko zagęścić (nie należy długo mieszać, ponieważ może zrobić się jajecznica)



Komentarze

Popularne posty