Risotto z fasolką szparagową, pieczarkami i piersią kurczaka


Składniki:
  • 150 gram ryżu
  • 250 gram fasolki szparagowej
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka (ok.200 gram)
  • 150 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • Około 600 ml. bulionu 
  • 1 łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Około 50 gram parmezanu (ewentualnie żółtego sera gouda)
Przygotowanie:
  1. Pierś kroję w kostkę, cebulę w piórka, pieczarki w plasterki, fasolę szparagowa przekrawam na 2-3 części.
  2. Cebulę podsmażam z mięsem. Dodaję fasolkę, następnie wsypuję ryż i porcjami wlewam bulion. Co jakiś czas mieszam.
  3. Gotuję około 25 -30 minut, na średnim ogniu i dolewam co jakiś czas wodę. Gotuję pod przykryciem.
  4. Gdy ryż jest miękki i wchłonie cały bulion, dodaję ser, natkę pietruszki i podaję.



Komentarze

Popularne posty