Wegańskie burgery z soczewicy i buraka


Składniki:
(około 6 sztuk w zależności od wielkości)
  • 200 gram soczewicy zielonej (użyłam konserwowej)
  • 100 gram ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 średniej wielkości buraki 
  • 20 gram mąki gryczanej (można użyć innej, dowolnej mąki)
  • Koperek
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
Przygotowanie:
  1. Kaszę jaglaną gotuję wedle instrukcji na opakowaniu.
  2. Buraki gotuję około 20-30 minut.
  3. W garnku blenduję ugotowaną kaszę, buraki i soczewicę. Dodaję koperek, mąkę, łyżeczkę oleju, doprawiam i mieszam.
  4. Lepię kotlety i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Piekę 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.  



Komentarze

Popularne posty