Wegańskie burgery z soczewicy i buraka
Składniki:
(około 6 sztuk w zależności od wielkości)
- 200 gram soczewicy zielonej (użyłam konserwowej)
- 100 gram ugotowanej kaszy jaglanej
- 2 średniej wielkości buraki
- 20 gram mąki gryczanej (można użyć innej, dowolnej mąki)
- Koperek
- Sól
- Pieprz
- Olej
Przygotowanie:
- Kaszę jaglaną gotuję wedle instrukcji na opakowaniu.
- Buraki gotuję około 20-30 minut.
- W garnku blenduję ugotowaną kaszę, buraki i soczewicę. Dodaję koperek, mąkę, łyżeczkę oleju, doprawiam i mieszam.
- Lepię kotlety i układam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Komentarze
Prześlij komentarz