niedziela, 14 lutego 2016

Walentynkowe babeczki - muffins

Witam!
Z okazji walentynek zrobiłam obłędne czekoladowe babeczki z bitą śmietaną i bananem.


Przepis

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki tortowej 
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1/2 szklanki maślanki
- 4 łyżki kakao
- 2 jaja
- 1,5- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody

Składniki na krem:
- 500 gram śmietany kremówki 36% albo 30%
- opakowanie śmietan-fixu, albo rozpuszczona żelatyna
- cukier puder według uznania ( u mnie 2 łyżki)

Dodatkowo:
- 3 banany
- sok z cytryny

Sposób przygotowania:
1. W jednej misce łączymy suche składniki (mąka, cukier, kakao, proszek do pieczenia i soda. 
- W drugiej mokre (mleko, maślanka i jajka)
- Do suchych składników dodajemy mokre i miksujemy ok.5 minut aż masa będzie gładka.
- Przelewamy do foremek i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-15 min aż babeczki wyrosną.


- Upieczone babeczki odstawiamy do wystygnięcia.


- Gdy babeczki są już gotowe bierzemy łyżkę, nożyk i wycinamy w babeczce dziurkę.
- Resztki ciasta które nam zostały nie wyrzucamy tylko odkładamy do miseczki
- Następnie bierzemy banany i kroimy w małą kosteczkę i skraplamy sokiem z cytryny ( żeby nie ciemniały)



2. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy smietan-fix lub żelatynę i cukier puder.
- Gotową śmietankę wkładamy na babeczki
- Z resztek które nam zostały obkładamy śmietanę
- Odstawiamy w chłodne miejsce.

 Gotowe :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz