Bajgle


Składniki 6 sztuk:
  • 350 g mąki pszennej ja użyłam typu 450
  • 200 ml letniej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży albo 15 g świeżych
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru 
Dodatkowo na wierzch:
  • Białko jaja
  • Sezam albo mak 

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj drożdże (jeżeli masz świeże, zrób rozczyn).
Dolej letnią wodę, wyrabiaj ciasto, aż nie będzie przyklejało się do dłoni (jeżeli po dodaniu wszystkich składników ciasto nadal będzie się lepić, dodaj stopniowo odrobinę mąki). Ulep kulę z ciasta i przełóż do miski. Przykryj ścierką i odstaw w cieple miejsce na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjmij z miski, oprósz mąką i podziel na 6 części. Z każdej formuj okrągłe bułki, w środku zrób dziurkę (kręć ciasto wokół palca).


Bajgle pozostaw na posypanej mąką stolnicy na 30 minut i przykryj ścierką.

Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W garnku zagotuj wodę ( około 1 i 1/2 litra) i wsyp do niej łyżkę cukru. Bajgle wrzuć do wrzącej wody i gotuj po 30 sekund z każdej strony.
Bajgle przełóż na blachę, posmaruj białkiem i posyp sezamem.
Włóż do piekarnika na 15 minut. Piecz w 220 stopniach.




Komentarze

Popularne posty