Pstrąg z pieczonymi warzywami i pesto


Składniki 2 porcje:
  • 2 pstrągi
  • 400 g ziemniaków (najlepiej małych)
  • 4 marchewki
  • 1 cukinia
  • 6-7 pieczarek
  • 4 łyżeczki zielonego pesto
  • Sól
  • Pieprz
  • Tymianek
  • Cytryna
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie oczyść i pokrój w łódeczki. Marchew obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Ziemniaki i marchew wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i polej olejem. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni. 
W tym czasie pieczarki oraz cukinię umyj, pokrój w plastry. Na pstrągu zrób nacięcia z obu stron. Dopraw solą oraz pieprzem i posmaruj pesto.

Pieczarki i cukinię przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się ziemniaki (nie wyjmuj ziemniaków). 
Następnie na wierzch połóż pstrąga i włóż ponownie do piekarnika.
Piecz jeszcze przez 25 minut.





Komentarze

Popularne posty