Pstrąg z pieczonymi warzywami i pesto
Składniki 2 porcje:
- 2 pstrągi
- 400 g ziemniaków (najlepiej małych)
- 4 marchewki
- 1 cukinia
- 6-7 pieczarek
- 4 łyżeczki zielonego pesto
- Sól
- Pieprz
- Tymianek
- Cytryna
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie oczyść i pokrój w łódeczki. Marchew obierz ze skórki, przekrój wzdłuż i pokrój na kawałki o grubości około 2 cm. Ziemniaki i marchew wymieszaj, dopraw solą, pieprzem, tymiankiem i polej olejem. Warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, piecz przez 20 minut w temperaturze 200 stopni.
W tym czasie pieczarki oraz cukinię umyj, pokrój w plastry. Na pstrągu zrób nacięcia z obu stron. Dopraw solą oraz pieprzem i posmaruj pesto.
Pieczarki i cukinię przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się ziemniaki (nie wyjmuj ziemniaków).
Następnie na wierzch połóż pstrąga i włóż ponownie do piekarnika.
Piecz jeszcze przez 25 minut.
Pieczarki i cukinię przełóż do naczynia żaroodpornego, w którym pieką się ziemniaki (nie wyjmuj ziemniaków).
Następnie na wierzch połóż pstrąga i włóż ponownie do piekarnika.
Piecz jeszcze przez 25 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz