Risotto pieczarkowe


Składniki 4 porcje:
  • Połówka piersi kurczaka ok 200 g
  • 200 g ryżu
  • 1 cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • Około 1 litr bulionu 
  • 50 g sera topionego naturalnego (możesz zamienić na tarty parmezan)
  • Koperek
  • Sól i pieprz
Przygotowanie:
Pierś pokrój w kostkę, dopraw solą oraz pieprzem. Smaż na niewielkiej ilości oleju przez około 10 minut i przełóż do miski.

Pieczarki pokrój w plastry, cebulkę i czosnek drobno posiekaj.
Na patelni podsmaż cebulę, pieczarki i czosnek (użyj większej patelni albo woka). 
Gdy cebula zeszkli się, dodaj ryż i przez chwilę podsmaż (cały czas mieszaj).

Następnie stopniowo wlewaj bulion (zacznij od jednej szklanki) kolejne porcje wlewaj, gdy ryż wsiąknie bulion. Pamiętaj o ciągłym mieszaniu. Ryż powinien gotować się około 30 minut. Gdy ryż będzie miękki, dodaj pierś z kurczaka, ser, koperek i dopraw solą oraz pieprzem. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez około 5 minut.




Komentarze

Popularne posty