Marchewkowa shakshuka
Składniki:
- 2 jajka
- 50 g szynki
- 2 marchewki
- 3/4 puszki pomidorów
- 100 g passaty
- 2 łyżki fasoli białej (opcjonalnie)
- 15 g sera feta
- Rukola
- Sól, chili, papryka słodka, kurkuma
Przygotowanie:
Marchew zetrzyj na tarce, szynkę pokrój w kostkę.
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, włóż marchew i szynkę. Podsmaż na średnim ogniu około 5 minut, aż marchew będzie miękka.
Następnie dodaj pomidorki z puszki, passatę, fasolę i dopraw. Wymieszaj i podgrzej przez około 10 minut.
Dołóż rukolę, wymieszaj i zrób wgłębienia w sosie na jajka. Wbij jajka i rozkrusz po całej patelni ser.
Przykryj pokrywką, podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, aż białka się zetną.
Makroskładniki:370 kcal
32 g białka
15,5 g tłuszczu
25.6 g węglowodanów
Komentarze
Prześlij komentarz