Marchewkowa shakshuka


Składniki:
  • 2 jajka
  • 50 g szynki
  • 2 marchewki
  • 3/4 puszki pomidorów
  • 100 g passaty
  • 2 łyżki fasoli białej (opcjonalnie)
  • 15 g sera feta
  • Rukola
  • Sól, chili, papryka słodka, kurkuma
Przygotowanie:
Marchew zetrzyj na tarce, szynkę pokrój w kostkę.
Rozgrzej niewielką ilość oleju na patelni, włóż marchew i szynkę. Podsmaż na średnim ogniu około 5 minut, aż marchew będzie miękka.

Następnie dodaj pomidorki z puszki, passatę, fasolę i dopraw. Wymieszaj i podgrzej przez około 10 minut.

Dołóż rukolę, wymieszaj i zrób wgłębienia w sosie na jajka. Wbij jajka i rozkrusz po całej patelni ser.
Przykryj pokrywką, podgrzewaj na małym ogniu około 10 minut, aż białka się zetną.

Makroskładniki:370 kcal
32 g białka
15,5 g tłuszczu
25.6 g węglowodanów




Komentarze

Popularne posty