sobota, 13 lutego 2016

Węglowodany

Cześć!
Dziś trochę informacji na temat węglowodanów!


Węglowodany:

Możemy podzielić ja na Proste i Złożone.
Powinny stanowić ok, 60% dziennego zapotrzebowania ,1 gram węglowodanów zawiera 4 kalorie.
W przyrodzie węglowodany powstają w roślinach. Są one najważniejszym źródłem energii, z którego na bieżąco korzystają mięśnie szkieletowe oraz serce.









Węglowodany proste (cukry)
Są one szynko trawione przez nasze ciało, ulegają szybkiemu spalaniu. Znajdziemy je w niektórych owocach, przetworzonych produktach spożywczych i przetworzonym cukrze.
W stosunku do węglowodanów złożonych mają mniej błonnika przez co są dużo bardziej kaloryczne.


Źródła węglowodanów prostych:

- alkohol
- dżem

- słodkie napoje
- gumy do żucia
- cukrze , 
- ciastkach, 
- ciastach,
- biały chleb, 
- biały ryż, 
- makaron,
- jedzenie typu fast-food














Węglowodany złożone

Charakteryzują się dłuższym czasem trawienia, przez co wolniej uwalniają energię, nie powodując przy tym gwałtownego skoku glukozy we krwi. Takie wahania poziomu glukozy odpowiadają za poczucie głodu a im intensywniejszy skok, tym szybciej po raz kolejny robimy się głodni. Węglowodany złożone znakomici stymulują przyswajają białka. Także osoby, które nie zajmują się treningiem, powinny wybrać ten rodzaj węglowodanów, jeśli chcą uniknąć napadów niekontrolowanego głodu.


Źródła węglowodanów złożonych:


 - Zboża, 

- warzywa bogate w skrobię i rośliny strączkowe,
- wszelkie rodzaje ryżu oraz warzywa korzeniowe,  
- bób, fasola, soja, soczewica,
- pieczywo pełnoziarniste, 
- owsianka, 
- musli, 
- otręby, 
- kasze, 
- makarony razowe i pełnoziarniste